Na tisztázzunk egy félreértést. Tényleg van olyan, aki vízbe teszi a nescafe, jacobs, milka, stb. 3 in 1 kávéporokat? És még nem tűnt fel, hogy szar?
Meleg tejbe kell tenni, mondjuk másfél decibe, és úgy nagyon finom. Vízzel vízízű. Ti isztok ilyeneket? Vagy csak sima nescafe granulátumot? Vagy professzionálisan gépből készített olasz kávét? Vagy szigorúan teát?
Életem legjobb kávéját egy közép olaszorországi faluban ittam egy napfényes nyári reggelen. Egyébként Orsogna-nak hívták a települést, ha jól emlékszem.
Ez amolyan este kocsma- napközben kávézó volt, aminek a hangulatát csak az ismeri, aki járt olaszországban, és nem, ISMÉTLEM N-E-M a turistanegyedben, hanem szigorúan a lankás, sziklás, olajfaligetektől és medve kaktuszoktól hemzsegő igazi vidéki itáliát ismeri. Aki járt az igazi talján, nagyorrú, szikrázó szemű, sötét göndör hajú, gyönyörű arcú latin embereknél. Akik mindig olyan naívan jók és kedvesek, jóindulatúak, lelkesek, és vendégszeretők.
Szóval lebattyogtam a kocsmához, ahol éppen valami focimeccs ismétlés ment, és a pultos, aki gondolom a tulaj is, néhány komájával dumált, kávézott, sörözött, satöbbi. Tudjátok, olyan jellegzetes műanyag függöny volt az ajtón, ami így lelóg és félre lehet húzni. (Mi ennek a neve? Tudja valaki?)
Szóval rendeltem egy kapuccsínót, a pultos rögtön ugrott persze, a bácsik meg szégyenlősen nézegettek, de mikor visszanéztem, mindig alázatosan elnéztek. Ahogy megkapam a capuccinot, megfordultam, és az idős urak hárman négyfelé reppentek az asztaltól, és felváltva ajánlgatták a helyüket. Mondtam, hogy grazie, no, és kimentem a teraszra. Ahol semmilyen szék és aszal nem volt, úgyhogy utánam is szaladtak, és visszainvitáltak a belső helyiségbe, ahol ellentmondást nem tűrően leültettek és legalább fél órán keresztül felváltva meséltek lelkesen olaszul, amiből persze semmit sem értettem, aminek tudatában is voltak, de nem zavarta egyikünket sem. Viszont az a capuccino olyan finom volt, hogy utána ittam még egyet.
Azért érdekes, hogy olaszországban az utolsó faluban is profi capuccinot kapsz, de miért is? Mert ott a szpágéti mellett ez a nemzeti eledel.
Egyébként elég sokszor voltam talján földön, ami a szerencsének, és a befektetett energiának köszönhető (magyarul hogy zenélek), és olaszország, főképp az igazi olaszország olyan, hogy az ember akár akarja, akár nem, egy idő után ő maga is kicsit olasszá válik, és egész életében visszavágyik majd ebbe az országba. Én elég kényes vagyok, utálok buszozni, meg ilyesmi, de olaszország, az más. Olaszországban szép kispolgárnak lenni. Kiülni a kisváros történelmi macskaköveire este dumálni, borozni, sörözni, utcabálozni, nézni a meccset, az szép. Olaszországban szívesen lennék kispolgár. Magyarországon a kispolgár fogalom egyenlő a szellemi halállal
Saturday, September 15, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
hát ha még latint is tanultál volna! :P úgy még sokkal gyógyíthatatlanabb. szóval én értem... :)
Erről az jut eszembe, hogy kicsit meglepődtem, amikor először ittam Svájcban Nescafét, és jobbnak tűnt, mint a Magyarországon vásárolható. Nem tudtam, hogy tényleg jobb, vagy csak képzelem. Azóta biztos vagyok benne, hogy tényleg jobb.
Amúgy munkahelyen olyan kávéfőző gép van, amely még a kávészemeket is maga darálja. Egy olasz származású munkatársam szerint nem rossz (ő is azt issza, nem hoz otthonról termoszban), de nem az igazi.
Teából a jó fajta Darjeeling a kedvencem.
Na, kellet nekem ezt elolvasni, mehetek vissza Olaszba. Finomabb kávét, kaját, vagy szebb autót, motort senki nem tud csinálni.
Post a Comment