Tuesday, September 23, 2008

Nanemá' rovat

A csodagyümölcs

Van dél-afrikában egy bogyó, amelyet ha megrágsz, utána minden savanyú ízt édesnek fogsz érezni kb. egy órán keresztül. Pontosan nem tudom leírni a működési mechanizmusát, de a lényeg, hogy a gyümölcs bizonyos összetevői blokkolják, illetve módosítják a nyelven lévő ízérzékelő receptorokat, így az érzékelés teljesen megváltozik. Jelenleg csak japánban és koreában van kiskereskedelmi forgalomban a belőle készült tabletta, de rendelni máshova is lehet.
Ha belegondolunk, ez valami hihetetlen prespektívákat és lehetőségeket nyit a fogyókúrás piacon. Maga a tabletta ugyanis teljesen veszélytelen (persze lehet, hogy a savanyúságérzékelő receptoroknak erről nem ez a véleményük:), relatíve olcsó, egyszerű használni.
Más kérdés az viszont, hogy vajon pszichológiailag is alkalmas lenne-e a termék arra, hogy diétázzanak vele.

A kalóriabevitelt késégtelenül lehet csökkenteni vele, képzeljük csak el, hogy mikor megkívánunk egy kis édeset, bedobunk egy tabit, és utána megeszünk két egész citromot a legnagyobb élvezettel. (És most tekintsünk el attól, hogy ha ezt gyakran tesszük, akkor keresztet vethetünk a fogzománcunkra.)

De vajon ez elég lesz-e a notórius nassolóknak...?
Sőt. Amikor valaki megkívánja az édességet, azt általában a vércukor szint ingadozása, leesése okozza, hiszen vélhetően előtte hozzászoktatta magát különböző cukortartalmú dolgokkal a külsőleg felturbózott magas vércukorszinthez. És ilyenkor jön az, hogy az ember majd megőrül egy darab csokiért, kekszért. Egészen addig tart ez az érzés, amig ki nem egyensúlyozza újra a vércukorszintjét, valami jó erős cukorbombával kívülről. Ez egy ideig elég lesz, aztán pár óra múlva újra rátör a hiány. Akkor pedig újra bezabál csokiból. Így a szervezete hozzászokik a kívülről adagolt cukorhoz, és magától csak lassan reagálja le a vércukorhiányt.
Tehát a kérdés az, hogy vajon ez a csodatabletta megoldás-e erre a jelenségre. Ha időlegesen elmúlik a késztetés, mert becsapjuk a szervezetünket (persze csak a kapuban) akkor elvileg igen, hiszen a szervezet előbb utóbb visszaáll a saját vércukorszint-szabályozásra. De mi van, ha nem tudjuk becsapni, és hiába habzsolunk egy órán keresztül édesnek érzett dolgokat, nem múlik el a kényszer, hogy még többet együnk?

Másrészt a citrom fogyasztása nagyobb mennyiségben, mint már írtam, nem túl egészséges. Hasonlóan van ez több más savanyú dolgokkal. Hiszen nem véletlenül savanyúak, az íz egy kémhatást jelez, amit a nyelvünk mintegy beépített indikátorként pontosan, azonnal mér, és ingerült formában jelez.

Ha továbbgondoljuk, nem véletlenül van tehát, hogy a savanyú dolgokat csak úgy szép szolídan fogyasztjuk. Jó, speciel én szeretem a savanyút, de azért csak egy pontig.
Vajon mi történik a savanyú italokkal, a zöldséglevekkel? A savanyúkáposztalével, a paradicsomlével? És még sorolhatnánk. Állítólag ezek is finom édes ízűvé válnak. Persze a paradicsomlé amúgy is finom, legalábbis nekem. Mi történik vajon a kávéval? A weblap szerint a keserű ízt is manipulálja. És tíz darab mindössze 13 USD. Ez nem túl nagy összeg, akár karácsonyra meg is lephetjük vele valamelyik barátunkat, aki küzd a nassolással, és nem túl sértődékeny.

Mindazontáltal kipróbálni érdekes lenne, sosem gondoltam hogy ilyen létezik. Hihetelen, hogy mindenféle tudatmódosító drog nélkül ennyire megváltozhat az ember érzékelése :))A képre kattintva a csodagyümölcs oldalán találod magad.

Esküszöm veszek apám feleségének egy dobozzal karácsonyra. Aztán ha ezen megsértődik, akkor legalább hazaviszem. :)

1 comment:

borisvian said...

tudom hogy szőrszálhasogatás, de nyugat afrika...