Saturday, June 27, 2009

Na, aszondja, hogy meghalt MJ. Mindenki erről ír.
Számomra az a rémisztő és a furcsa az egészben, hogy ő az utolsó pop-ikon, aki igazán nagy horderejű volt. Aki hatalmas tömegeket megmozgatott. Az utolsó olyan arc, aki legkevésbé osztotta meg az embereket. Úgy értem, zeneileg.
Az utolsó nagy ikon-t úgy értem, hogy most már nem igazán van olyan, akiért tízmilliók rajonganának. Meghalt Presley, Lennon, Mercury. Mind, a korszakalkotók.
És most vagy kifogytunk a korszakokból, vagy az alkotókból.

Egy ember halálától rettegek egy jó ideje, és ő sokkal öregebb.
Mi lesz, ha Woody is itthagy minket?

9 comments:

B. said...

Semmi különös nem lesz. Majd jönnek újak, legfeljebb mire észreveszed, hogy korszakot alkottak, addigra öregek lesznek már ők is. Eddig még mindig jöttek újak.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne sajnáld, ha egy számodra kedves alkotó meghal, és nem készül újabb műve, vagy nem láthatod többé. De ilyenkor nem világ áll meg, csak a te személyes kedvenceid fölött jár el az idő.

e said...

szerintem már nem lesznek ilyen típusú ikonok. egyszerűen elmúlt az a kor.
senki sem mondta, hogy megáll a világ. nem volt személyes kedvencem.
csak épp fordul felettünk egy nagyot a világ, és átélem. vége az ikonoknak. hogy mi lesz utána, senki se tudja, erre vonatkozott az írásom. nem arra, hogy xy meghalt. a világ változik.

B. said...

"Vége az ikonoknak" - El nem tudom képzelni, mire alapozod, hogy a jövőben soha többé nem jöhet egy Michael Jackson vagy Woody Allen kaliberű ember, aki hasonló népszerűségnek örvend majd.

e said...

hát pedig nem lesz. mire alapozom? megfigyelésre. tudsz mondani akár egy olyat is, akinek a zenéje annyira népszerű, mint ezeké az embereké volt? aki utánuk jött?
talán még madonna, de ő kb egyidős MJ-nal. bizony, elmúlt az ikonok ideje.

Krisz said...

Régen a kiadók manageltek, ma már bárki lehet sztár neten keresztül, de csak rövid ideig. Ma a kiadók már nemigen tudnak a tömegek elvárásainak megfelelő tehetséget találni, többnyire gagyik vannak. Aki tudna, azt nem merik bevállalni, félve a bukástól. Zeneileg Bérczesi alkotott valamit, de ő nem lett híres és fel is oszlott egy időre.
Mondták is Jakoról a rádióban, hogy lehet stúdiótechnikázni, de amit ő egyedül acapella énekelt, azt nem sokan csinálják utána.

Uri Geller nyilatkozta, hogy az elveszett gyerekkorát kereste. Ekkor esett le, hogy ő is aranypolgár volt (Citizen Kane)

B. said...

Tehát abból, hogy nem tudjuk most rögtön megmondani, hogy a jelenlegi feltörekvő generációból ki lesz az, ha lesz, aki hasonló sikereket ér majd el, azt a következtetést vonod le, hogy egyáltalán nem lesz ilyen, sőt az utánuk következő generációkból sem lesz... Nem igazán logikus következtetés.

A legtöbb, amit egy az ilyen trendek értelmezéséhez nagyon jó érzékkel megáldott ember elmondhat, legfeljebb annyi (már ha ezt gondolja), hogy egyelőre nem látjuk, hogy kik tölthetnék be ezt a szerepet a közeljövőben, és nehéz megjósolni, mikor tűnnek majd fel az újak.

e said...

nem most, hanem már nagyon jó ideje nincs újabb ikon. és majd 50 év múlva meglátjuk, ha lesz, akkor vendégem vagy egy kólára. ha nem lesz, akkor meg fordítva :P

B. said...

Én azt akartam csupán közölni, hogy nem tartom elképzelhetőnek, hogy végleg eltűnnének a kimagaslóan nagy népszerűségnek örvendő művészek, nem pedig megtippelni vagy fogadni rá, hogy 10 vagy 50 vagy 200 évet kell-e várni arra, hogy valakiről utólag kijelenthessük, az volt.

Ha valami olyasmit írtál volna, hogy úgy tűnik, lassan lezárul egy korszak, és nem tudjuk, mikor látunk megint hasonlót, vagy kik lesznek a későbbiekben meghatározó előadók, ahelyett, hogy "rémisztő" és "kifogytunk a korszakokból", nem éreztem volna szükségét, hogy megjegyezzem, ez túlzás. :)

ribizlifozelek said...

Szerintem sem kell olyan komolyan venni se a posztmodernt, se a vilagvege hangulatokat.

Otven ev mulva meglatjuk - ha nem lesz nagy egyeniseg, fizetem a kolat.